De openbare vergadering van 17 december jongstleden had als doel het voorstellen van de nieuwe leden van de wijkraad en tevens het afscheid nemen van de ‘oude’ wijkraad. Iedereen kon ook input leveren aan de wijkraad met betrekking tot aandachtspunten binnen de wijk. Hieronder volgt een samenvatting van wat deze avond is gepresenteerd.
Marja van der Broek, de huidige voorzitter van de Wijkraad Brabantpark, opende de vergadering. De volgende zaken werden door middel van een presentatie behandeld.
Is een wijkraad nodig?
In principe kan elke bewoner contact opnemen met de gemeente om zaken te bespreken. Echter, met meer mensen sta je sterker. De wijkraad kan bewoners die actie willen voeren, daarin ondersteunen. Ook versoepelt de aanwezigheid van een wijkraad de communicatie met de gemeente. Nieuws vanuit de gemeente komt bijvoorbeeld eerder bij bewoners terecht.
Waarom stappen de ‘oude’ wijkraadsleden op?
De laatste jaren zijn er veel leden van de wijkraad gestopt, zonder dat er iemand voor in de plek kwam. In 2015 bleven er drie leden over. De wijkraad heeft gezocht naar versterking, maar zonder succes. Dit jaar besloot de raad te stoppen. Hierover verscheen een artikel in de krant. Daarop kwamen wel aanmeldingen binnen. Zeven potentiële leden voor de nieuwe wijkraad melden zich aan. Vier van hen zijn daarvan overgebleven en ingewerkt door de huidige voorzitter. Dit viertal zal per 1 januari 2016 het nieuwe bestuur van de wijkraad gaan vormen. Een vijfde persoon voegt zich nog als lid toe aan de raad.
Wat is er de laatste jaren door de wijkraad bereikt?
- Er is een gebiedsvisie opgesteld binnen de wijk. Hieruit is een bestemmingsplan en een wijkplan voortgekomen in 2013. Hierin staan kernpunten benoemd, die aandacht nodig hebben binnen de wijk.
- Er is goede samenwerking geweest tussen wijkbewoners, de wijkraad en de gemeente Breda.
- In de Koraalstraat is de komst van een kantoorgebouw succesvol tegengehouden. Ook kwam hier geen opvang voor daklozen.
- Er kwam geen biomassacentrale in de wijk.
- 60% van de bewoners van 3 buurten wilden geen gereguleerd parkeren in hun straat.
- Er hebben zich de afgelopen jaren diverse werkgroepen gevormd binnen de wijk met daarin bewoners, leden van de wijkraad, professionals en enkele ambtenaren. Voorbeelden zijn de werkgroep studentenhuisvesting, de werkgroep parkeren en de werkgroep groen en zwerfvuil. Enkelen daarvan zijn nog altijd actief.
- Op het gebied van veiligheid is er vooruitgang geboekt. Er zijn meer AED’s beschikbaar binnen de wijk en er is her en der sprake van buurtpreventie.
- De wijkraad heeft inmiddels weer een actieve website weten onder te brengen bij Link700. Link700 geeft ook elk kwartaal een wijkblad uit. Wijkraad Brabantpark heeft een eigen Facebook-pagina sinds deze maand.
Wie waren de wijkraadsleden de voorbije jaren?
Vanaf 2013 waren er vijf mensen betrokken bij de wijkraad. Christ Crul en Miranda van der Laar namen afscheid in respectievelijk 2013 en 2014. Dit jaar bleven Marja van der Broek, Stefan Meeles en Ira Den Dulk. Marja bedankt bij de presentatie iedereen die de voorbije jaren lid is geweest en zich heeft ingezet voor de wijkraad. Daarna geeft ze het stokje spreekwoordelijk door aan de nieuwe wijkraad.
Vervolgens neemt Ruud van Dijck, die vanaf 1 januari 2016 de nieuwe voorzitter van de wijkraad is, het woord. Hij vervolgt de presentatie.
Wie zijn de nieuwe leden van de wijkraad?
Ruud van Dijck is zogezegd vanaf 1 januari 2016 de voorzitter van de Wijkraad Brabantpark. Daarnaast stelt hij kort Martijn Nelemans (secretaris), Anny van Bijsterveldt (vice-voorzitter) en Maurits Heuijmans (penningmeester, op deze avond afwezig wegens ziekte) voor. Tevens wordt aangehaald dat Alina Herder, aanwezig in de zaal, waarschijnlijk ook volgend jaar als lid actief zal zijn voor de wijkraad.
Waarom gaan we bij de wijkraad?
De nieuwe leden van de wijkraad hebben zich afzonderlijk van elkaar aangemeld, maar wel met dezelfde achterliggende redenen. Zij vinden het zonde als de wijkraad geheel wordt opgeheven, omdat het dan lastiger wordt voor bewoners van de wijk om iets te bereiken bij de gemeente. We willen er ook zijn voor vragen vanuit de bewoners en bij zaken die niet zomaar particulier kunnen worden opgelost. Bij het lezen van het krantenartikel besloten zij zich daarom aan te melden. De groep hield een goed gevoel over aan deze bijeenkomst en besloot daarop voort te borduren.
Waar gaat de wijkraad zich op richten?
De wijkraad richt zich momenteel, en ook volgend jaar, op het groen en zwerfvuil, de kamerbewoning van studenten en verbinding binnen de wijk. Zo wil de gemeente in de komende jaren in heel Breda de wijze van afvalinzameling gaan veranderen. Wanneer dit concreet is, zal de wijkraad de bewoners hierover informeren zodat er ook gezamenlijk gereageerd kan worden hierop.
De wijkraad is tevens op zoek naar andere zaken om zich op te richten. Aanwezigen kunnen op een flap-over hun suggesties kwijt na de presentatie. De wijkraad benadrukt dat zij geen uitvoerend orgaan zijn. Met andere woorden, de eventuele acties dienen vanuit de bewoners te komen. De wijkraad biedt hierin een ondersteunende rol.
De wijkraad geeft tevens aan dat het parkeerprobleem niet kan worden aangepakt in 2016 (tenzij de situatie drastisch verandert door bijvoorbeeld de uitbreiding van de NHTV). De gemeente wil na het opheffen van de werkgroep parkeren in 2015 de komende jaren hier geen dialoog over aangaan, dus hier is geen mogelijkheid toe.
Rondvraag
Vervolgens besluit de nieuwe voorzitter de presentatie en wordt er ruimte geboden voor een rondvraag. We gaan niet op alle details van deze rondvraag in, omdat het simpelweg te uiteenlopend is. Wat hierin ook een rol speelt, is dat niet alle vragen door dezelfde personen zijn beantwoord. Marja van der Broek heeft antwoorden gegeven op vragen die betrekking hadden op 2015 en eerder en de aanwezige Ad Brekoo heeft ook opheldering gegeven over het samenwerkingsverband van de wijkraden en dorpsraden, waarvan hij de voorzitter is. Ook deze samenwerking is van groot belang, omdat de wijkraden elkaar kunnen steunen en zo sterker staan.
Na afloop
We hebben de aanwezigen gevraagd om zaken op de flap-over te noteren en dat is ook actief gedaan. De wijkraad zal zich hier de komende tijd over buigen. Na afloop heeft de wijkraad ook diverse mensen gesproken om nader kennis te maken en uiteenlopende zaken te bespreken.
Dankwoord
De leden van de nieuwe wijkraad willen graag alle aanwezigen bedanken voor hun tijd en input. In het bijzonder willen we Marja van der Broek bedanken voor alle tijd en moeite die zij in ons gestoken heeft in de voorbereiding op 2016.